Consells per a un teletreball cibersegur en l'àmbit de la salut
La ciberdelinqüència ha intentat treure rèdit de la situació d'excepcionalitat
L'estat d'alarma excepcional provocat pel coronavirus ha propiciat que alguns professionals hagin passat a la modalitat de teletreball. Per a les empreses que formen part del SISCAT, s'ha elaborat una guia amb recomanacions relacionades amb la ciberseguretat.
Aquesta guia s'ha dissenyat per ajudar als professionals que s’han estrenat en situacions de treball a distància, sense comptar amb un model de teletreball propi implantat o assajat prèviament per les organitzacions. Hi trobareu consells sobre aspectes relacionats amb la connectivitat, la confidencialitat, l'emmagatzematge i el transport de documents, entre d'altres.
Cal tenir present que, en el context d'excepcionalitat generada pel COVID-19, s'ha detectat un increment dels intents d’atac sobre la ciberseguretat de persones i institucions. Com a professionals d’una institució sanitària, és molt important tenir cura en la vostra interacció diària amb ordinadors o altres dispositius, ja sigui a les instal·lacions del CHV o a distància.
Els delictes contra la ciberseguretat són diversos, per això cal extremar les precaucions pel que fa a:
- Correus d'origen desconegut o que simulen orígens coneguts i que inclouen documents adjunts, enllaços... Poden suposar l'entrada de virus que esborrin la vostra informació.
- Apps d'origen desconegut per a mòbils, ja que poden segrestar l'smartphone i robar la informació.
- Peticions de diners i donacions, d'origen desconegut o aparentment conegut, que es rebin per diverses vies, ja sigui correu electrònic, SMS, Whatsapp, etc.
- Peticions de contrasenyes i claus d'accés mitjançant la suplantació d'identitat (phishing), amb excuses relacionades amb COVID-19 o teletreball.