El CHV premia sis investigacions dels seus professionals
A la ponència inaugural, el rector de la UVic-UCC va defensar els models docents innovadors en Medicina
L'Hospital Universitari de Vic va acollir el 12 de novembre la inauguració del Curs acadèmic 2019-2020, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
Com és tradicional, l'acte va ser també l'escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals durant el 2018. Enguany, s'han guardonat sis investigacions que van ser publicades en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals. En la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat va decidir premiar l'estudi d'un equip d'investigadors liderat pel Dr. Daniel Sevilla sobre prevalença i factors de risc de l'ús de fàrmacs anticolinèrgics -presents en el tractament de malalties de l'aparell respiratori i urològic- en pacients amb malalties cròniques avançades.
En la categoria d'articles sorgits de projectes propis del CHV en l'àmbit de la infermeria, es va reconèixer la investigació d'Esmeralda Molina sobre com afecta l'exercici físic i la intervenció educativa en el benestar i capacitat funcional de pacients en hemodiàlisi.
En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions en estudis multicèntrics, es va reconèixer una investigació sobre esdeveniments adversos i insuficiència crònica aguda del fetge en pacients amb cirrosi. Hi han participat, entre d'altres, el Dr. Carlos Leal i el Dr. Pere Roura.
En l'àmbit de la millor comunicació, s’ha emportat el reconeixement l'estudi realitzat per Sílvia Casas i altres professionals de Cures i del servei de Geriatria sobre el programa Activa't de cures infermeres adreçat a pacients geriàtrics aguts per fomentar-ne la seva autonomia i funcionalitat.
Per últim, en la categoria de cas clínic, es van premiar dos articles: per una banda un estudi sobre una infecció per parvovirus B19 en una pacient amb anèmia, liderat pel Dr. Javier Díez de los Ríos, i per l'altra, un cas de gastritis enfisematosa -infecció que forma el gas a la paret gàstrica-, liderat per la Dra. Júlia Gardenyes.
Al final de l'acte, es va entregar també un diploma als tres professionals que en l'últim curs van completar la seva tesi doctoral: Dra. Ivanna Valverde, Dr. Fernando Ruiz i Dr. Carles Leal.
La recerca i la docència, cabdals per al progrés de les organitzacions sanitàries
El Curs acadèmic 2019-2020 es desenvoluparà dins el conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari.
El president del CHV, Jaume Portús, va posar en valor la "simbiosi i la implicació cada vegada més estreta i notòria" entre la institució que presideix i la universitat, ressaltant el fet que cada vegada més professionals exerceixen la docència -més d'una vuitantena d'especialistes són professors a les diferents Facultats de la UVic-UCC-.
A més, cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferireixen a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca.
La Medicina del futur
El Dr. Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, va impartir una conferència magistral sobre alguns avenços i tècniques mèdiques que han marcat la Medicina en el passat i en el present. El rector va apuntar els principals reptes de la disciplina en el futur amb la introducció d’aspectes com la realitat virtual, la telemedicina o els robots quirúrgics, entre d'altres. El Dr. Baños també va exposar els perills del nou escenari, així com l'impacte de totes aquestes innovacions en la forma d'educar a les noves generacions de metges. Segons va esmentar, facultats de Medicina com la de Vic ho tenen més fàcil per adaptar-se als nous temps i posar en pràctica models d'aprenentatge innovadors centrats en casos clínics i en el desenvolupament de competències.