Apostem per la innovació sanitària i social: convertim les idees en salut
La Jornada d'Innovació 2019 va donar a conèixer vuit dels projectes que s'estan desenvolupant a Osona a partir de solucions innovadores ideades per professionals del Consorci Hospitalari de Vic
Com fer realitat una idea? Què cal perquè s'acabi transformant en una millora per a la salut de les persones? Amb el lema "Innovem? Convertim les idees en salut", el Consorci Hospitalari de Vic va celebrar el mes de juny una Jornada d'Innovació en l'àmbit de l'atenció sanitària i social.
Com a exemple d'èxit i referent a seguir en capacitat innovadora, la conferència central de la jornada va anar a càrrec del Dr. Gil Rodas, responsable de l'Àrea Mèdica del Barça Innovation Hub i cap de la Unitat de Medicina de l'Esport de l'Hospital Clínic-Hospital Sant Joan de Déu. Rodas va explicar l'experiència del club amb el seu laboratori d'innovació per fer avançar la medicina esportiva en aspectes com la prevenció de lesions musculars.
De la idea al projecte, del projecte a la realitat
En el marc de la jornada, la Dra. Núria Roger, directora de Transferència del Coneixement del CHV, va presentar el nou Model d'Innovació que està impulsant la institució des de principis d'any. Un model que pren com a referència el programa d'innovació de l'Institut Català de la Salut i que, després de la seva implantació al CHV, la voluntat és que es pugui fer extensiu a altres institucions del territori.
La Dra. Roger va destacar que el model ha suposat un pas endavant "per portar la innovació al dia a dia del CHV i donar resposta a totes les idees que es registren, superin o no el procés de validació per al seu desenvolupament". En el mateix sentit, el gerent del CHV, Dr. Pere Soley, va justificar la creació d'un comitè i d'un model d'innovació per a la institució "perquè no volíem que la innovació fos improvisada, sinó que disposés d'una planificació i una bona gestió de les idees".
La innovació que ja dóna resultats
Vuit professionals del CHV van presentar els projectes d'innovació que estan desenvolupant i l'impacte que poden tenir a nivell assistencial. En tots els casos, els projectes parteixen d'una problemàtica existent i proposen una solució innovadora per resoldre-la, ja sigui a través de la creació d'un nou producte o de la introducció de nous models organitzatius o metodologies de treball. En concret, a la Jornada es van presentar quatre innovacions de "producte" i quatre de "processos".
- Lideratge infermer en una Unitat Geriàtrica d'Aguts
- Sílvia Casas, cap de la Unitat de Cures Mèdiques
- La Unitat Geriàtrica d'Aguts (UGA+) de l'Hospital Universitari de Vic és una unitat d'hospitalització especialitzada en tractar persones d'edat avançada amb malaltia aguda. El seu innovador model basat en el treball multidisciplinari, la valoració geriàtrica integral i els plans d'atenció individualitzats, ha permès reduir la mortalitat dels pacients, els seus reingressos al centre i la quantitat de dies que han de ser hospitalitzats. L'experiència està en fase de certificació per l'AQuAS.
- Dispositiu per facilitar la inserció de sondes nasogàstriques
- Manuel David García, metge anestesista
- La introducció d'una sonda nasogàstrica en pacients sota anestèsia general és una maniobra complexa que fracassa en el primer intent en la meitat dels casos. L'Esotrack és un dispositiu que simplifica i millora l'èxit d'aquest procediment, habitual en intervencions quirúrgiques.
- Taloneres de silicona per prevenir úlceres
- Josefa Compte, auxiliar d'infermeria
- Les taloneres que ha dissenyat, i que s'estan provant a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, han de contribuir a la prevenció de les úlceres per pressió en pacients que passen molt temps enllitats. El projecte ha rebut un premi del Col·legi Oficial Infermeria de Barcelona (COIB) en el programa d'Infermeria i Societat.
- Mòbils per gestionar les dades del pacient a peu de llit
- Anna Alsina, cap de la Unitat de Cures Quirúrgiques
- Alexia Clinic és una solució de connectivitat que, mitjançant dispositius mòbils, permet gestionar la informació del pacient i les utilitats clau per a la seva assistència en qualsevol lloc i moment, a través d'una interfície única que connecta els diferents programes informàtics de l'Hospital. Desenvolupada amb l'empresa Isern Medical Telecom, la plataforma facilita el treball dels professionals i millora la seguretat, aportant velocitat, traçabilitat i fiabilitat en la consulta i registre de les dades. Va rebre el Premi La Unió a la Innovació en Gestió Hospitalària 2018.
- Manipulació segura d'elements punxants
- Xavier Arumí, infermer i tècnic de Seguretat de Pacient
- Un innovador dispositiu en forma de caixa amb compartiments, el KitDon, permet ordenar de manera més eficient el material necessari per preparar els fàrmacs que s'han d'administrar amb xeringues. Una solució pensada per reduir el risc de punxades i talls durant la manipulació d'agulles i d'envasos unidosi de vidre.
- Prevenció del suïcidi a la comarca d'Osona
- Judit Pons, infermera de Salut Mental
- L'any 2006, Osona tenia una de les taxes de suïcidis més altes de Catalunya. Per abordar aquesta problemàtica, es va posar en marxa un innovador projecte de prevenció amb la creació d'una comissió mixta amb diversos perfils professionals del CHV i d'altres entitats del territori. A través de diverses accions (estructurals, formatives, comunitàries...), en una dècada es va reduir a la meitat el nombre de suïcidis i es van equiparar a la mitjana catalana. El projecte va obtenir el certificat de qualitat de l'AQuAS i l'experiència s'ha exportat a altres territoris de Catalunya.
- Millora en la prescripció de fàrmacs
- Daniel Sevilla, farmacèutic hospitalari
- Les persones grans i els malalts crònics acumulen sovint un ús excessiu de medicaments. A través d'un model de prescripció centrada en la persona, els diferents perfils assistencials -professionals mèdics, de cures, farmacèutics...- es coordinen per abordar cada cas de manera individualitzada i reduir la quantitat de fàrmacs que prenen les persones que pateixen diverses patologies. El projecte ha estat reconegut amb el premi ROVI a la Innovació en la Farmàcia Hospitalària i ha rebut una beca PERIS per ajudar a què aquest model, que ja funciona als centres hospitalaris i les residències d'avis d'Osona, s'estengui també a l'Atenció Primària.
- Inserció laboral en l'àmbit residencial
- Àngels Romeu, directora d'Atenció Intermèdia i de la Dependència
- L'aplicació d'un projecte conjunt amb el Centre de Formació Integral en Serveis a la Comunitat ha millorat tant la visió que té l'equip de la Residència Aura sobre la seva feina com l'acompanyament dels nous professionals. En la iniciativa hi participa el CHV juntament amb l'Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu, el Servei d'Ocupació de Catalunya, l'Institut Antoni Pous i Argila i la FADO.