La cinquena Jornada de Diabetis se centra en l’edat avançada
El servei d'Endocrinologia del CHV va organitzar, el 9 de novembre, la cinquena edició de la Jornada de Diabetis tipus 2 d’Osona, en la que van assistir una quarantena de persones.
La diabetis té una prevalença molt elevada entre la gent gran i sovint s'hi manifesta en la seva complexitat més alta per l'evolució de la malaltia, les complicacions o les comorbiditats. Per aquesta raó, la cinquena edició de la Jornada de Diabetis tipus 2 d'Osona posava el focus en aquest grup de població.
Durant la jornada es van fer diverses sessions teòriques. A la primera es va definir la diabetis en pacients d'edat avançada amb la participació dels doctors Joan Espaulella i Isabel Ramon, mentre que a la segona es va parlar dels objectius de control amb la participació dels doctors Núria Molist i Ignasi Saigí. El programa va continuar amb el coneixement del tractament amb les doctores Laura Mañé i Núria Molist, una sessió que va precedir la part més pràctica de la jornada, que es va dedicar a una presentació de casos amb abordatge participatiu i resolució conjunta per fomentar el debat entre els assistents.
L'organització de la jornada sobre diabetis va anar a càrrec del servei d'Endocrinologia del CHV i la FHSC. La FORES va assumir-ne la secretaria tècnica.
El CHV fomenta el coneixement de la diabetis entre els pacients amb la malaltia
Pacients i professionals del CHV van participar de setembre a novembre a les sessions del Programa Pacient Expert Catalunya sobre la diabetis, una iniciativa que pretén potenciar l'autocura, la corresponsabilitat i l'autonomia de les persones amb aquesta malaltia crònica. El programa es va dividir en nou sessions formatives. Els pacients amb diabetis mellitus tipus 2 que en van prendre part van poder parlar amb un "pacient expert" de temes diversos com les complicacions de la malaltia, l'alimentació i l'exercici físic, el tractament farmacològic oral, l'autoanàlisi i ús de la insulina o la cura que cal tenir dels peus.
En aquest programa, la figura del pacient expert l'assumeix una persona afectada que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i cuidar-se identificant els símptomes, responent davant d'aquests i adquirint eines per gestionar el seu impacte físic, emocional i social. D'aquesta manera, els participants a les sessions coneixen com poden conviure millor amb la malaltia a través de la veu d'un altre pacient.