"A la Catalunya Central es publica un article de recerca cada dia"
L'any 2018, es van publicar 370 articles a la Catalunya Central. Osona és la comarca on més creix la producció científica, un increment impulsat principalment per la Facultat de Medicina (UVic-UCC) i per alguns investigadors del CHV i la FHSC.
En el territori de la Catalunya Central -Osona, Bages, Anoia, Berguedà, Moianès i Solsonès- es van publicar 370 articles de recerca l'any 2018, el que representa més d'una publicació diària. És una de les conclusions de la 8a edició de l'Informe de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central (ORCC), que es va presentar el 21 de novembre a l'Hospital Universitari de Vic.
L'ORCC és una iniciativa de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (UPC) i del catedràtic de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, Xavier de las Heras, que va néixer l'any 2012 amb l'objectiu de publicar informes anuals dels indicadors bibliomètrics (Índex h5) de la recerca que es duu a terme a les universitats, als centres hospitalaris i als centres tecnològics de la Catalunya Central.
L'informa constata que l'any 2018 a la Catalunya Central hi havia 618 investigadors i 208 projectes de recerca que, junt amb els acords de transferència tecnològica, van aportar al territori 13,3 milions d'euros. Entre 2014 i 2018 es van registrar 1.564 publicacions, el que suposa un 21% de creixement respecte el període anterior.
Vic supera per primera vegada la resta de comarques
Les conclusions d'aquest informe constaten que Vic és la comarca de la Catalunya Central en la qual l'Índex h5 és més elevat i ha tingut un creixement més exponencial. L'increment elevat d'aquest indicador -que mesura la producció científica combinant la qualitat i quantitat de les publicacions- és degut, en part, a la nova Facultat de Medicina, tal com va explicar Xavier de las Heras, i també "a la productivitat d'alguns investigadors com la geriatra Dra. Núria Molist, que en cinc anys ha emès 11 publicacions de gran abast". L'informe també mostra com el 56,1% de les persones investigadores són dones.
"La Catalunya Central és un actiu de primer ordre en innovació, recerca i coneixement"
La delegada del govern a la Catalunya Central va cloure l'acte agraint als impulsors de l'ORCC aquesta iniciativa que "ajuda a situar la Catalunya Central en el mapa de recerca i progrés". Alba Camps va posar en valor aquest informe pel fet que visibilitza la feina investigadora i reafirma el territori que ella representa com un "espai estratègic, pioner i innovador en molts sentits". Per acabar, va afegir: "La Catalunya Central existeix i guanya importància i reconeixement gràcies a persones com vosaltres que treballeu des de i per al territori".
Recerca i innovació en l'àmbit hospitalari
En tant que el Consorci va ser la institució escollida enguany per l'ORCC per presentar els resultats de l'informe, la directora de Transferència de Coneixement del CHV, Dra. Núria Roger, va encetar l'acte fent un repàs dels resultats de recerca i innovació del CHV i la FHSC, mostrant els principals indicadors, línies i grups de recerca.