← Altres notícies

Els investigadors del CHV i la FHSC obtenen quatre beques competitives per a la recerca en salut

La Generalitat finançarà a quatre professionals per dur a terme projectes de recerca del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic per millorar l'atenció a pacients fràgils, crònics o en situació de dependència.

La Generalitat, a través del Departament de Salut, ha concedit quatre de les beques de la convocatòria 2019 del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) per finançar projectes de recerca que desenvolupen professionals del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu de Vic.

En total, els ajuts concedeixen un finançament de 318.142,38 euros en la modalitat d'intensificació de professionals de la salut. És a dir, que els diners serviran perquè, durant un període de 2 - 3 anys, aquests professionals puguin alliberar entre un 50 i un 100% del temps que dediquen a l'activitat assistencial per fer recerca.

Millorar la salut dels més fràgils

Dels quatre ajuts concedits, dos seran per al projecte que impulsen conjuntament els serveis territorials del CHV-FHSC de Geriatria (Dra. Núria Molist) i de Farmàcia (Dr. Daniel Sevilla). Un projecte basat en la prescripció personalitzada i centrada en cada persona, a través del qual es vol reduir la quantitat de fàrmacs que prenen els pacients fràgils que són atesos a Primària.

Els altres dos ajuts seran per al projecte de la infermera Esmeralda Molina, de l'equip de Nefrologia de l'Hospital universitari de Vic, que pretén mesurar el risc de lesió per caiguda en malalts crònics, i per a l'estudi que duu a terme la infermera Helena Sureda, de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, per predir i prevenir les lesions relacionades amb la dependència.

La concessió de quatre beques PERIS reconeix l'aposta que el CHV i la FHSC, com a hospitals universitaris, estan fent els darrers anys per potenciar la recerca i la innovació, i avala l'expertesa i la condició de referents dels professionals d'Osona en l'atenció a la cronicitat, als malalts fràgils i a la dependència.

Projectes de recerca d'Osona als quals s'ha concedit la subvenció:

  • Adequació de la prescripció i millora de l'adherència dels pacients fràgils que viuen a la comunitat, mitjançant l'aplicació d'un model de prescripció centrada en la persona
  • Les persones grans i els malalts crònics sovint acumulen un ús excessiu de medicaments. A través d'un model de prescripció centrada en la persona, els diferents perfils assistencials -professionals mèdics, de cures, farmacèutics...- es coordinen per abordar cada cas de manera individualitzada i reduir la quantitat de fàrmacs que prenen les persones que pateixen diverses patologies. La finalitat del projecte és que aquest model, que ja funciona amb èxit als hospitals i a les residències d'avis d'Osona, s'estengui també als Centres l'Atenció Primària.
  • Beca 1
    Investigador:
    Dr. Daniel Sevilla (farmacèutic hospitalari)
    Servei de Farmàcia. Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu.
    Subvenció: 82.954,52 euros. (50% de dedicació a la recerca)
  • Beca 2
    Investigadora:
    Dra. Núria Molist (metgessa geriatra)
    Servei de Geriatria. Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu.
    Subvenció: 82.954,52 euros. (50% de dedicació a la recerca)
  • Disseny i validació d'un qüestionari centrat en la persona amb malaltia crònica per la mesura del risc de lesió per caiguda, des d'una perspectiva de gènere
  • Les persones amb malaltia crònica, dones i majors de 65 anys tenen més risc de caure. Hi ha altres factors que hi poden influir com són la capacitat funcional, la por, el comportament de l'individu i l'ambient on es trobi. Es va realitzar una revisió exhaustiva de les escales de valoració de risc de lesions per caiguda existents i es va verificar clínicament que no es disposa de cap escala suficientment eficaç per avaluar els malalts crònics que han d'anar sovint a centres sanitaris per fer el seguiment de la seva malaltia. El projecte de la infermera de Nefrologia  Esmeralda Molina -relacionat amb la seva tesi doctoral- pretén dissenyar i validar una eina per mesurar i prevenir les caigudes i que, alhora, permeti la planificació d'activitats d'infermeria preventives i individualitzades segons el gènere i les necessitats del pacient.
  • Beca 3
    Investigadora:
    Esmeralda Molina (infermera)
    Unitat de Cures de Nefrologia. Consorci Hospitalari de Vic
    Subvenció: 76.116,67 euros (100% de dedicació a la recerca)
  • Estudi de la relació entre l'escala de Braden, l'índex de fragilitat i les lesions relacionades amb la dependència en pacients tractats en un hospital d'atenció intermèdia
  • Les úlceres per pressió -ferides que poden patir persones grans enllitades- es poden preveure i prevenir analitzant uns determinats paràmetres recollits a l'escala de Braden. Aquest sistema, però, no és adequat per prevenir un altre tipus de lesions relacionades amb la dependència (LRD). L'estudi de Sureda vol analitzar si l'anomenat Índex de Fragilitat - Valoració Integral Geriàtrica (IF-VIG), que quantifica el grau de fragilitat que té una persona major, es podria utilitzar en comparació amb l'escala de Braden per determinar el risc d'aparició de les LRD.
  • Beca 4
    Investigadora:
    Helena Sureda (infermera)
    Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (FHSC).
    Subvenció: 76.116,67 euros (100% de dedicació a la recerca)

Tercera convocatòria del PERIS

A la tercera convocatòria del PERIS (2019-2021) s'hi han presentat un total de 207 projectes, que han estat avaluats per una trentena d'experts independents sota la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. D'aquests, 66 han estat escollits per rebre finançament.

En aquesta edició, el Departament de Salut destinarà més de 8 milions d'euros a projectes de recerca de 15 institucions. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic.

Aquest mes de juny, la Generalitat ha organitzat l'acte d'entrega dels ajuts de la tercera convocatòria del PERIS. Un esdeveniment durant el qual també ha fet l'entrega "oficial" als professionals becats l'any 2018 (2a convocatòria), ja que l'any passat no es va celebrar l'acte a causa de l'aplicació de l'article 155.

La convocatòria 2018 del PERIS va atorgar finançament a tres projectes amb participació del CHV. L'estudi "Trastorns del neurodesenvolupament, fracàs escolar i alteracions conductuals a l'adolescència: estudi prospectiu i de modelització territorial de dos grups d'alumnes d'ESO de la Catalunya Central", del grup de recerca Salut Mental i Innovació Social, va obtenir 197.598 € de finançament. De fet, va ser la segona proposta més ben valorada de la convocatòria. L'estudi es realitza en instituts de Vic, Manresa, Manlleu i Centelles amb l'objectiu de prevenir el fracàs escolar a partir del diagnòstic i tractament de trastorns de neurodesenvolupament i de conducta en estudiants d'ESO.

Així mateix, les infermeres del CHV Judit Pons i Alícia Minaya també van rebre una beca d'intensificació infermera per als seus treballs, respectivament, sobre l'avaluació del programa de prevenció del suïcidi a Osona i sobre la millora de la pràctica clínica infermera en pacients grans amb demència en una Unitat Geriàtrica d'Aguts.

D'esquerra a dreta: Judit Pons, Alícia Minaya, Helena Sureda, Daniel Sevilla, Núria Molist i Esmeralda Molina