Més de 200 ginecòlegs comparteixen a Vic experiències sobre medicina prenatal
El Consorci Hospitalari de Vic ha organitzat la XXVII Jornada Catalana de Diagnòstic Prenatal Ecogràfic en la que han assistit ginecòlegs de tot Catalunya.
La ciutat de Vic ha acollit per primera vegada la Jornada Catalana de Diagnòstic Prenatal Ecogràfic, una cita que aquest any ha estat organitzada pel Consorci Hospitalari de Vic.
En la jornada, que ha tingut lloc aquest divendres, hi han assistit prop de 200 ginecòlegs de tot el país que han seguit l'exposició oral i la posterior discussió d'una vintena de casos clínics vinculats amb el diagnòstic prenatal ecogràfic. Dinàmic, interactiu i participatiu, el debat sobre casos pràctics ha facilitat als ginecòlegs ampliar coneixements sobre tècniques diagnòstiques i malalties poc freqüents i compartir experiències i resultats.
L'organització de la jornada ha comptat amb la col·laboració de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, la Secció Ecografia i Medicina Fetal de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, i l'ajuntament de Vic.
Una analítica de sang pot substituir tècniques invasives com l'amniocentesi
A Osona, el conjunt de proves diagnòstiques que es duen a terme durant l'embaràs es fan entre els centres d'atenció primària i el Consorci Hospitalari de Vic, segons el trimestre de gestació. Aquests controls estrictes permeten el diagnòstic precoç d'un gran número d'anomalies congènites que possibiliten l'adopció de les mesures de control i terapèutiques més adients, tant durant l'embaràs com durant el part, per evitar riscos innecessaris a la mare i al fill i intentar millorar el pronòstic del nadó després del seu naixement. A banda, conèixer la patologia del futur nadó permet als pares prendre la decisió que considerin més adient respecte a la continuació de la gestació.
En el primer trimestre de gestació, a través d'una prova que es coneix com a triple screening, es poden detectar anomalies cromosòmiques com la Síndrome de Down, la Síndrome de Edwards o la Síndrome Patau, que són els tres trastorns genètics més freqüents. Quan el resultat d'aquesta prova surt d'alt risc, es proposa als pares una altra prova més invasiva per confirmar el diagnòstic. L'any 2018, al CHV es van realitzar 21 d'aquests procediments (16 amniocentesis i 5 biòpsies de còrion) amb 4 resultats positius, és a dir, el 12,5% a qui se'ls va realitzar la prova van obtenir resultats amb alteracions cromosòmiques. Aquestes proves invasives tenen com a inconvenient un risc de pèrdua fetal del 0.1% al 0.2%.
Des de fa uns mesos, el Departament de Salut ha engegat un nou protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya. Una de les principals novetats és una nova prova que ajudar a detectar anomalies cromosòmiques i que pot evitar més de mil procediments invasius a l'any, concretament unes mil biòpsies de còrion i unes dues-centes amniocentesis. Es tracta de la prova de l'ADN fetal en sang materna, per a les gestants que presentin un risc alt, després del cribratge bioquímic-ecogràfic del primer trimestre. Aquesta prova d'ADN fetal consisteix en una anàlisi de sang de la mare per detectar-hi cèl·lules del fetus i poder analitzar-ne l'ADN. La prova ja es va començar a implementar a finals del 2018 a Osona en les gestants d'alt risc, i properament es farà en les de risc intermedi.
En el segon trimestre de gestació, es fa una segona ecografia per a la detecció de malformacions. L'any 2018, es van realitzar al CHV 1300 estudis de cribratge. D'aquests, la taxa de malformacions congènites detectada en població de baix risc va ser del 3,4%. Les patologies més prevalents van ser malformacions renals greus, problemes cardíacs, anomalies del sistema nerviós central com hidrocefàlies, entre d'altres.
Ecògrafs d'última generació per a un diagnòstic més precís
El Consorci Hospitalari de Vic compta actualment amb dos ecògrafs d'última generació per al servei de Ginecologia que 'són probablement els dos ecògrafs més avançats i moderns que hi ha actualment a Osona', subratlla la cap del Servei de Ginecologia, M. Assumpta Colomer. Un d'ells, està ubicat a consultes de la Clínica de Vic, i l'altre, a l'Àrea Obstètrica de l'Hospital Universitari de Vic. Aquests aparells adquirits recentment proporcionen una alta fiabilitat diagnòstica, a través d'una extraordinària qualitat d'imatge amb 3D i 4D i eines sofisticades d'evaluació que permeten visualitzar amb claredat i amb tots els detalls l'anatomia del fetus. A més, disposen d'una gran pantalla extensible que facilita als pares el seguiment de tot el procés ecogràfic.