Més de 200 professionals es formen a Vic per ajudar a millorar l'experiència de les mares lactants
El Consorci Hospitalari de Vic i l'Institut Català de la Salut presenten la Guia d'alletament matern d'Osona. El nou manual de referència unifica criteris i dóna eines als professionals per acompanyar millor a les mares durant el període d'alletament dels seus fills.
El primer Curs d'actualització en Alletament Matern d'Osona ha reunit, aquest divendres a l'edifici El Sucre de Vic, més de 200 professionals que en la seva feina diària estan en contacte amb les mares i els nadons en període d'alletament: llevadores, especialistes en ginecologia i pediatria, metges de família, infermeres i auxiliars, odontòlegs, assessores de lactància...
En el marc del curs, organitzat per l'Institut Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, s'ha presentat de forma oficial la Guia d'alletament matern d'Osona. Aquest manual, que ha estat consensuat i elaborat conjuntament pels professionals d'Atenció Primària i d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l'ICS i pels professionals de Ginecologia i de Pediatria de l'Hospital Universitari de Vic (CHV), serà en endavant la referència perquè les famílies, independentment de qui i on les atenguin, rebin una mateixa informació -precisa i basada en l'evidència científica- sobre tot el relacionat amb la lactància.
Els autors de la Guia -Joan Ventura, Encarna Bassas, Judit Tarrés, Rosa Rosean, Pere Domènech i Maria Bruch- han explicat durant la presentació que van veure la necessitat de consensuar tots els missatges que reben les mares durant el període de lactància: "Els professionals tenim l'obligació de donar eines a les mares perquè alletin quan més temps millor, i perquè ho puguin continuar fent amb èxit quan es reincorporen a la feina".
Un espai de reflexió sobre l'alletament matern
A més de la presentació de la Guia, el curs, de 10 hores de durada, ha comptat també amb sessions i conferències sobre la fisiologia de la lactància, el dolor i els problemes en l'alletament, i amb dues taules rodones en les que s'han tractat temes com la teràpia neural en la mastitis subaguda, els grups d'alletament o la lactància en la mare treballadora.
La conferència inaugural ha anat a càrrec del prestigiós pediatre i subdirector mèdic de l'Hospital Francesc de Borja de Gandia, José María Paricio, tot un referent en lactància materna a l'Estat, qui ha abordat la qüestió clau de "quant ha de durar la lactància" des d'una perspectiva històrica i antropològica. Paricio, també conegut també per ser el fundador del portal e-lactancia.org i el president de l'APILAM (Asociación para la Promoción e Investigación Científica y Cultural de la Lactancia Materna), ha impartit també la xerrada 'Rutines sanitàries errònies'.
Unificar criteris i trencar mites
La idea d'elaborar una guia sobre alletament matern adreçada als professionals d'Osona va començar a gestar-se en les reunions periòdiques que mantenen els equips de l'HUV i de l'ASSIR. L'any passat es va començar a donar a conèixer per contrastar-la amb els professionals i, enguany, es vol convertir-la en la referència arreu de la comarca i ampliar la formació sobre lactància.
La Guia vol potenciar els beneficis que aporta la lactància, tant per a la mare com per al nadó, millorar l'experiència de les mares lactants i allargar l'alletament matern com més temps millor -d'acord amb les recomanacions de la OMS-. I fer-ho a partir de coneixements actualitzats i en base a evidències científiques àmpliament demostrades que permetin trencar mites i prejudicis envers la lactància, unificant la informació que reben les famílies i aportant eines als professionals per facilitar seva la tasca diària.
Coincidint amb la Jornada, s'ha presentat una exposició sobre l'alletament al mateix espai El Sucre que es podrà visitar durant aquest mes de novembre.