El CHV premia tres investigacions que avancen en el coneixement i la detecció dels problemes de salut mental
Tres projectes de recerca publicats a nivell internacional sobre la genètica de l'Alzheimer, el trastorn bipolar i les temptatives de suïcidi, han estat guardonats com les millors investigacions desenvolupades pels professionals del Consorci. Els premis s'han donat a conèixer durant l'acte d'inauguració del Curs acadèmic 2016-2017.
L’Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest migdia la inauguració del Curs acadèmic 2016-2017, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic. Com és tradicional, l’acte ha estat escenari de l’entrega dels premis a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals del CHV durant el 2015.
Enguany, han estat guardonats com a millors projectes de recerca dues investigacions que estudien la relació entre genètica i salut mental, i que han estat publicades en prestigioses revistes científiques internacionals: els nous descobriments del neuròleg Enric Bufill sobre els gens que predisposen l’aparició de l’Alzheimer, i un estudi sobre la detecció d’alteracions en la funció tiroïdal en pacients amb trastorn bipolar i els seus familiars de primer grau, en què ha participat l’infermer especialista en salut mental Francesc Bleda. El reconeixement a la millor comunicació ha estat per al Programa de gestió de les temptatives de suïcidi a la comarca d’Osona, presentat per l’equip de Psiquiatria del CHV en el marc del II Core Seminar in Mental Health de Barcelona.
“L’augment dels professionals amb dedicació a la recerca o que fan el doctorat és una mostra inequívoca de l’interès i de l’aposta que fem en aquest camp”, ha destacat el president del CHV, Jaume Portús. Per la seva banda, el rector de la UVic, Jordi Montaña, ha assegurat que “l’aliança entre hospital i universitat dóna força a Vic” i ha remarcat que la ciutat “vol ser al mapa de la millor recerca en salut”. Una aposta a la que s’hi ha sumat el director general de la FHSC, Jordi Roca, qui ha celebrat el “repte i l’oportunitat” que suposa participar d’aquest projecte comú per potenciar la recerca i la docència.
La innovació, protagonista de la conferència inaugural
El Curs acadèmic 2016-2017 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d’innovació, a través d’una major col·laboració entre l’àmbit assistencial i l’universitari. Cada dijous al llarg de tot l’any, s’oferiran a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca.
L’encarregat d’estrenar el programa ha estat l'expert en innovació i degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, Dr. Xavier Ferràs. En la conferència titulada Innovació: reptes globals, locals i organitzatius, Ferràs ha abordat la qüestió de com el ritme actual d’innovació sotmet a una transformació constant el món en què vivim, i ha donat les claus perquè una organització pugui “canviar, com a mínim, igual de ràpid que el seu entorn” per no quedar definitivament enrere.
Al final de l’acte, també s’ha homenatjat els cinc professionals del CHV que han obtingut el grau de Doctor durant el darrer curs: la Dra. Anna Aulinas (Endocrinologia), el Dr. Daniel Rodrigo Jiménez (Psiquiatria), la Dra. Maria Viñolas (Pediatria), la Dra. Núria Molist (Geriatria) i el Dr. Enric Bufill (Neurologia).