← Altres notícies

Jornada sobre el maneig del dolor per a professionals i cuidadors

La residència El Nadal de Vic ha acollit aquest juliol una xerrada sobre el maneig eficient del dolor, dirigida a professionals de la salut i cuidadors principals de persones amb dolor.

La jornada "Estratègies Pràctiques per a un Bon Maneig del Dolor" va ser organitzada pel Grup de Recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O) i dirigida per diversos professionals: el fisioterapeuta i doctor Marc Terradas, la doctora i infermera Meltem Yildirim, la doctora i infermera Alicia Minaya i la infermera Júlia Casacuberta.

L'activitat va comptar amb la participació de 14 assistents, principalment professionals de la salut i cuidadors principals de persones amb dolor. Es va estructurar en dues parts. A la primera part, de caràcter teòric, el doctor Marc Terradas va explicar que el dolor i la lesió no tenen una relació de causa i efecte directa, destacant que el dolor és una experiència subjectiva influenciada per factors físics, psicològics, socials, emocionals i l'estil de vida de cadascú. També es va debatre sobre la relació entre dolor i lesions. A més, en la seva secció, va mostrar exercicis de columna i força, que els assistents van seguir des de matalassos i cadires.

El segon bloc teòric, presentat per la doctora Meltem Yildirim, va tractar la normalització, la subestimació i l'estigma del dolor entre els usuaris i els seus familiars, subratllant la importància de buscar estratègies per al bon control del dolor. La doctora Alicia Minaya va parlar del dolor relacionat amb l'envelliment i la importància de valorar-lo en persones amb dificultats de comunicació, com en el cas de la demència.

A continuació, la infermera Júlia Casacuberta va exposar sobre la medicació analgèsica i la importància dels tractaments no farmacològics, i va donar consells per al maneig de la son i la millora del comportament nutricional amb aliments antiinflamatoris. Finalment, la doctora Meltem Yildirim va tancar la part teòrica amb consells per crear oracions positives que puguin ser d'ajuda en moments difícils.

Aquesta jornada, que va comptar amb el suport dels centres del CHV-FHSC-FADO, va ser molt enriquidora, ja que es van compartir experiències i conceptes clau per a un bon maneig del dolor adreçat a persones cuidadores.